Paremman sisäilman puolesta

Ilman pienhiukkaset ja kaasut

Sisäilma, samoin kuin ulkoilmakin, sisältää ilmassa esiintyvien kaasujen lisäksi lukemattomia pienhiukkasia. Hiukkasia on ilmassa ihan kaikkialla ympärillämme – puhtaimmista napa-alueistamme alkaen – ja ne ovat myös luonnollinen osa ekosysteemiämme. Hiukkasia on kuitenkin monenlaisia ja niiden vaikutus elimistöihimme on erilaista riippuen hiukkasten ominaisuuksista.

Kaikkein suurimmat, yli 10 mikrometriä halkaisijaltaan olevat hiukkaset jäävät tehokkaasti meidän omiin suodattimiimme ylähengitysteihin. Tällaiset hiukkaset voivat aiheuttaa tyypillisesti ärsytysoireita esimerkiksi iholla ja silmissä, nuhaa ja yskää tai pysyvän tulehdustilan, kuten astman.

Pienemmät, alle 10 mikrometrin halkaisijaltaan olevat hiukkaset kuitenkin pystyvät kulkeutumaan alempiin hengitysteihin eli henkitorveen ja keuhkoputkeen, ja niitä kutsutaankin hengitettäviksi hiukkasiksi. Kun mennään edelleen pienempiin hiukkasiin, alle 2,5 mikrometrin kokoiset hiukkaset ovat jo niin pieniä, että ne voivat tunkeutua aina keuhkorakkuloihimme asti. Hengitettävät hiukkaset voivat ärsytysvaikutusten lisäksi tuhota ilman kanssa toimivia elimiä, kuten keuhkoja. Ne voivat aiheuttaa myös sydänkohtauksia, aivoverenvuotoa ja dementiaa.

Alle 0,1 mikrometrin kokoisia hiukkasia puolestaan kutsutaan ultrapieniksi. Ne ovat niin pieniä, että saattavat kulkeutua keuhkorakkuloista aina verenkiertoon saakka. Valkosolumme kyllä puhdistavat verenkiertoa, joskin hitaasti, ja vereen pääsevien pienhiukkasten kaikkia vaikutuksia ei tunneta. Verenkiertoon liuenneet aineet voivat aiheuttaa myrkytystilan, sydänkohtauksia, allergiaa, ärsytysoireita ja pahimmillaan kuoleman.

Kaupunki-ilmassa on n. 20 000 kertaa enemmän hiukkasia kuin puhtaiden napa-alueiden ilmassa, keksimäärin n. 10 miljardia hiukkasta jokaisessa ilmakuutiossa. Ihminen hengittää yhden vuorokauden aikana n. 30 kuutiota ilmaa. Kaupunkilainen hengittää siis 300 miljardia pienhiukkasta yhden vuorokauden aikana. Sisätiloissa vietetty aika on prosentuaalisesti suuri osa kaupunkilaisen arkea, joten tässä yksi hyvä syy huolehtia toimivasta ilmanvaihdosta ja ilman suodattamisesta sisäilman laadun parantamiseksi etenkin kaupunkiympäristössä.