Paremman sisäilman puolesta

Kun kosteuden muodostumista ei voida täysin estää?

Toisinaan, etenkin vanhemmissa rakennuksissa, törmätään tilanteisiin, joissa rakennusten osat on suunniteltu ja toteutettu siten, että osa niiden rakenteesta on jatkuvasti enemmän tai vähemmän tekemisissä kosteuden kanssa. Kosteus ei kuitenkaan ole aina kohtalokasta eikä välttämättä aiheuta vakavia sisäilmaongelmia, kunhan se otetaan huomioon tehtäessä rakenteisiin muutoksia, kuten lisälämmöneristystä tai pintaremonttia. Tällöin käytettävien materiaalien ja ratkaisujen täytyy pystyä toimimaan rakenteiden mukana hengittävänä osana.

Vesihöyryavoin pinnoitus tulee kyseeseen silloin kun ollaan tekemisissä maavaraisten betonilattioiden tai esimerkiksi sellaisten seinien kanssa, joiden pinnassa esiintyy kondensoitumisesta johtuvaa kosteusraitusta. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi maavaraiset betonilattiat, massiiviset tiiliseinät tai kylmät kellarinseinät.

Vesihöyryavoimella pinnoitusrakenteella voidaan lisätä sisälämmöneristystä samalla kun vesihöryavoin ratkaisu sallii rakenteiden hengittävyyden ja kosteus pääsee rakenteen läpi, jolloin rakenteet pääsevät myös kuivumaan.

Betonilattian vesihöyryavoin pinnoitus kestää rajoitetusti maaperän kosteutta ja päästää sen hallitusti huonetilaan. Huonetilasta kosteus tulee kuivattaa tehokkaalla ilmanvaihdolla.

Weberin lämmöneristysrappausratkaisulla voidaan puolestaan lisätä sisäpuolista lisälämmöneristystä pitäen rakenteen silti vesihöyryavoimena.